belépés∆

Yakushimaru Hiroko

Yakushimaru Hiroko (薬師丸ひろ子)

Yakushimaru Hiroko

Yakushimaru Hiroko 1964 június 9-én született Tokyo-ban. Iskoláit is itt végezte, az Aoyama Általános Iskola után középfokú tanulmányait az Aoyama Középiskolában és a Yashio Toukou-ban folytatta, majd a Tamagawa Egyetemen diplomázott angol és amerikai irodalom szakon.

1978-ban részt vett a Kadokawa Haruki Jimusho filmstúdió Never Give Up (Yasei no shoumei) című film szereplőválogatásán, ahol a gyerek főszereplőt eljátszó színészpalántát keresték. Ő nyert, így nem sokkal később már Takakura Ken oldalán debütálhatott a mozivásznon. A továbbiakban is maradt ennél a filmstúdiónál, így az 1979-ben forgatott G. I. Samurai-ban kapott egy kisebb statisztaszerepet (egy szamuráj gyereket játszott), majd következett első nagyobb sikere, a Terrible Couple című képregényadaptáció, amiben az iskola legszebb lányát játszotta, aki némi bonyodalmak folytán egy lakásban lakik az egyik osztálytársával. A film (a későbbiekben már nem szokatlanul) a Japán Filmakadémia Legnépszerűbb film díját nyerte el, Hiroko pedig mindössze 16 évesen megkapta érte első Legjobb Színésznő díját. Még ugyanebben az évben seiyuu-ként is lehetőséget kapott, a Toward the Terra című anime egyik szereplőjének kölcsönözte hangját.

Yakushimaru Hiroko

1981-ben a Mayumura Taku regényéből (vagy képregényéből?) készített sci-fi, a School in the Crosshairs főszerepét is eljátszhatta, majd következett a Sailor Suit & Machine Gun, amit szerte Japánban óriási sikerrel vetítettek, Hiroko-t pedig a legnagyobb sztárok közé „repítette”. Ebben a filmben egy diáklányt alakított, akit egy nap az iskola előtt vár egy csapat yakuza és közlik vele, hogy ettől kezdve ő a vezetőjük. A film egyik kulcsjelenetében elhangzó „kaikan” kifejezés szállóigévé vált, Hiroko pedig a főcímdal eléneklésével belépett a popsztárok világába is. A Japán Filmakadémia díjkiosztóján a filmet is és Hiroko-t is az év legnépszerűbbjének választották. Népszerűségét az is mutatta, hogy a „Buromaido” képeskönyvsorozat 1982-es számaiból a Hiroko-ról készült számból fogyott messze a legtöbb.

Yakushimaru Hiroko

1983-ban egy újabb Akagawa Jirou regény megfilmesítésében játszott, ezúttal Matsuda Yusaku (Matsuda Ryuuhei papája) oldalán, ez volt a Detective Story, Hiroko pedig egy egyetemista lányt játszott benne, aki hamarosan az USA-ba költözik, hogy ott folytassa tanulmányait, azonban testőrével együtt belekeveredik egy gyilkossági ügybe és ki kell nyomoznia, hogy valójában mi is történt. Minderre egy hete van, mert indul a gépe az Államokba. A film főcímdalát is Hiroko énekelte, ez volt a második kislemeze, amit kiadott. Szintén ebben az évben készült az akkoriban a nyugati világban is ismertnek számító filmje, a Fukasaku Kinji által rendezett The Legend of the Eight Samurai, ami egy jellegzetes blockbuster volt Hiroyuki Sanada és Sonny Chiba főszereplésével. Hiroko ebben a filmben Shizu-t, a hercegnőt alakította.

Yakushimaru Hiroko

1984-ben kiadta debütáló albumát Genki wo dashite címmel, amivel kapcsolatban annyi volt az érdekesség, hogy egyetlen kislemez sem készült belőle, ezeket továbbra is a filmes betétdalainak szentelte. Így mindkét ez évben forgatott filmjének, a Main Theme-nek és a W’s Tragedy-nek is ő énekelte a főcímdalát. Két filmje közül ez utóbbi volt a sikeresebb, ebben egy pályakezdő színésznőt játszott, aki botrányos körülmények között válhat sztárrá. Megszokott módon a Japán Filmakadémia Hiroko ezen filmjét is az év legnépszerűbbjének választotta, akárcsak Hiroko-t, aki újfent a legnépszerűbb színésznő lett, míg a Blue Ribbon Awards-on a Legjobb színésznő díjat is kiérdemelte.

Yakushimaru Hiroko

A 80-as évek közepén és a második felében mind színészként, mind énekesnőként a legnépszerűbbek közé tartozott, ám már kevesebbet forgatott, mint korábban. 1991-ig bezáróan minden évben kiadott 1-1 albumot, valamint összesen 11 kislemezt. 1985 végén került a mozikba a Yabanjin no you ni (magyarul kb. Mint a barbárok) című filmje, majd az utolsó Kadokawa Haruki Jimusho filmje, amiben egy kis szerepet, egy pincérnőt játszott. Ez volt a Cabaret, amit maga Kadokawa Haruki rendezett. A forgatás után Hiroko elhagyta a filmes céget, innentől kezdve „szabadúszóként” vállalt szerepeket. Az első ilyen filmje egy bűnügyi komédia. a Shinshi Doumei volt, amit Yamada Youji Downtown Heroes című filmje követett, ami a Berlini Filmfesztiválon is sikereket aratott. Az 1990-ben forgatott Byouin he ikou (Menjünk a kórházba!) című vígjátékért Hiroko (szokás szerint) megkapta a Legnépszerűbb színésznő díjat a Japán Filmakadémiától (igaz, a díjat megosztva kapta, mert a Tasmania Story-beli alakítását is „hozzácsapták” a díjhoz).

Yakushimaru Hiroko

Karrierjében 1991-ben egy fontos változás történt, ugyanis házasságot kötött Japán egyik legnépszerűbb énekesével, az egykoron az Anzen Chitai együttes frontembereként is tevékenykedő Tamaki Kouji-val. Ennek következtében évekre eltűnt a közéletből (leszámítva az 1992-es Twinkle és az 1993-as Nurse Call című filmeket), azonban az álompár kapcsolata nem tartott túlzottan sokáig. Ennek első jele volt, hogy Hiroko 1997-ben visszatért a médiába, újfent énekelni kezdett, két kislemezt is kiadott, valamint szerepet vállalt a Miss Cinderella című tévésorozatban és ismét feltűnt a mozivásznon a Magnitude című filmben.

Yakushimaru Hiroko

Nem sokkal később, 1998-ban végleg szétváltak útjai Tamaki Koujival, a válásuk után (pontos dátum híján ez csak tipp) kiadta új albumát Love Letter címmel, amit a Smile című kislemez követett. Eddigi utolsó kislemeze 2000-ben jelent meg Love Holic címmel, azóta „mindössze” két best of album került a boltokba tőle.
Az új évezredet a tévésorozatok világában kezdte meg, először a Renai Chuudoku (Love Poisoning) sorozatban, amit a Mama no Idenshi és a Kisarazu Cat’s Eye doramák követtek, valamint az Ekin Cheng vendégszereplésével készült Hong Kong Mjoujoumei. 2003-ban a Blackjack ni yoroshiku egyik főszerepét játszotta, majd nem sokkal később ismét visszatért a mozivászonra. Első „újkori” filmszerepe a Lakeside Murder Case-ben volt, ami három család történetét mutatta be, akik egy tengerparti villában a gyermekeiket akarják felkészíteni az iskolai vizsgára, azonban hamarosan egy gyilkosság árnyéka vetül rájuk. Hiroko ugyancsak szerepet kapott a Tetsujin 28 című anime feldolgozásban, valamint Suzuki Seijun musicaljében, az Operetta Tanuki Goten-ben is, ahol Ohagi szerepét játszotta. 2005-ös utolsó filmszerepe Yamazaki Takashi díjakkal elhalmozott filmje, az Always: Sunset on Third Street volt, amiben a kissé faragatlan Suzuki úr feleségét játszotta. A díjakból Hiroko is részesült, a Japán Filmakadémia, a Hochi Film Awards és a Nikkan Sports Awards  Legjobb Női Mellékszereplő díját nyerte el, valamint a többi ezidőben forgatott filmjével összekapcsolva a Blue Ribbon Awards, a Yokohama Film Festival és a Kinema Jumpo Awards Legjobb Női Mellékszereplő díját. Összeszámolni sem kevés… A fentiek mellett a tévézést sem hanyagolta, a 1 Litre of Tears című drámában a főszereplő, Sawajiri Erika által alakított lány édesanyját játszotta, valamint az Umeko Dorama Specialban is szerepelt.

Yakushimaru Hiroko

2006-ban is aktívan filmezett, Ichikawa Jun Aogeba Toutoshi című filmjében Minegishi Mari szerepében volt látható, a Thank You-ban pedig Iida Yoshiko-t alakította.
2007-ben eddig három filmet vállalt el, a Bubble Fiction: Boom or Bust című sci-fi komédiát, a Megane-t, valamint a várhatóan az év végén bemutatásra kerülő Always: Sunset on Third Street 2-t, ami valószínűleg az év egyik legnagyobb blockbustere lesz Japánban. A tévésorozatok rajongói sem fogják nélkülözni, hiszen a 1 Litre of Tears dorama special mellett a Byakkotai-ban és a Papa no namida de Ko wa Sodatsu-ban is szerepet vállalt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Quiet Family (Choyonghan kajok) (1998)

The Quiet Family (Choyonghan kajok) (1998)

  (imdb)   Tae-gu, a Kang család feje úgy dönt, elég a nagyvárosi életből, és kedves családjával vidékre költözik. Hogy legyen miből élniük, jutányos áron megvesz egy fogadót, amit közösen újítanak fel és várják...

Retribution (Sakebi) (2006)

Retribution (Sakebi) (2006)

IMDb  Kiyoshi Kurosawa filmjeiről szerfölött nehéz feladat írni. Mutassam be a cselekményt? Kevés. Írjam le, miről is akar szólni? A fene tudja. Magasztaljam a színészeket és a rendezőt? Felesleges.

Stephen Chow Shing-Chi

Stephen Chow Shing-Chi

Chiau Shing-Chi 1962 június 22-én született Hongkongban. Egyetlen fiú volt a családban, Bruce Lee rajongójaként nőtt fel és mániákusan szerette a harcművészetet, Bruce Lee stílusát, a wing chun-t tanulta. Karrierje tévés műsorvezetőként kezdődött, a 430...

Samurai Justice - The Female Bodyguard (Kenkaku Shobai Onna Yojin…

Samurai Justice - The Female Bodyguard (Kenkaku Shobai Onna Yojinbo) (2006)

  A szamurájok felsőbb körének gondjait taglaló sorozatocska szépen haladt előre. Szerencsére a kicsinyítő képző csupán a filmek számára vonatkozott, a tartalomra és a kivitelezésre már nem.  Azok ugyanis nagyon is rendben vannak. Nem kivétel ez...