belépés∆

Go Go 70s (Gogo chilship) (2008)

alt

A koreai szórakoztatóipar feletti kormányzati ellenőrzés a hetvenes évek második felében tetőzött. Kis híján eltörölve például az épp erőre kapó helyi filmgyártást is, nem véletlenül hivatkoznak erre az időszakra csak úgy, mint "a tél a hatvan éves koreai film történetében". A Pak Csong Hi (Park Chung-hee, lásd Az elnök utolsó durranása - The President's Last Bang) vezette rendszer a nemzet megújításának jelszava alatt totális kontrollt gyakorolt az átlagemberek mindennapjai felett. Az öncélú, szórakoztató vígjátékokat betiltották, a jóízlés és a tradíciók védelmében cenzúra működött. Az eredmény: a harmadára csökkent az eladott mozijegyek száma.
Ezen túlmenően "a Pak Csong Hi-korszakban sorozatos kampányok folytak az úgynevezett lumpen elemek ellen. Elég volt az átlagosnál hosszabb hajviselet vagy egy kisebb tetoválás, s az illető máris az országszerte működő átnevelő táborok egyikében találta magát." (A korszakról bővebben lásd Csoma Mózes 2008-as hiánypótló Korea - Egy nemzet, két ország című könyvét.)

altalt

A modern zenei irányzatokat tiltották, a közerkölcs és az ifjúság védelmében pedig tiltólistára tettek több ezer zeneszámot. Miközben a lázadó tinédzserek számára a farmer és a gitár vált státuszszimbólummá, már csak népzene és a helyi mulatós, a trot szólt a rádiókból.

Rockbanda legyen a talpán, amelyik nemhogy túléli ezt az időszakot, de egyenesen fénykorát éli - a Go Go 70s a mára jórészt elfeledett Devils együttesnek állít emléket. A hetvenes évek elején a koreai közönség nem különösebben ismerte a nyugati zenei trendeket, ám ahogyan Japánban, úgy Koreában is a félszigeten állomásozó jenki kiskatonák közvetítésével először a támaszpontokhoz közeli klubokban szólt, majd onnan kiindulva egyre szélesebb rétegekhez ért el a soul és a rock and roll.

altalt

Az egyik amerikai támaszpont melletti klubban alakult Devils 1971 és 1977 között összesen négy lemezt adott ki, és a banda küzdelmes karrierje csúcsán a szöuli éjszakai élet királya lett. Az imidzsüket formáló lelkes groupie, a katonai támaszpontok mellett működő örömlányoktól felbecsülhetetlen értékű kincshez, amerikai női magazinokhoz jutó Mimi pedig a korszak legendás stílusikonjává vált. Azonban az előbb tűrt, majd később egyre inkább tiltott rockzene csupán a Devils kisebb bűne volt, menedzserüknek köszönhetően ugyanis zseniális húzással játszották ki a minden valamirevaló bulit keresztülhúzó éjszakai kijárási tilalmat.

A hetvenes évek Koreáját megidéző életrajzi film ötlete a filmzeneszerző Bang Joon-seok nevéhez fűződik, aki a korszakban kisgyerekként Beatles-lemezeken nőtt fel. A forgatókönyvet közösen jegyzi Choi Ho rendezővel, a főszerepeket pedig olyan színészekre osztották, mint a Devils frontembereként Jo Seung-woo (The Classic) vagy Mimi szerepében Shin Min-ah (My Mighty Princess).
A katartikus befejezés előtt az egyébként rockzenében utazó Devils sztorja a nosztalgia jegyében olyan hatásvadász elemeket is felvonultat, mint a helyi Szűcs Judit, a koreai diszkókirálynő Lee Eun-Ha örökzöldjének (Éjszakai vonat, 밤차) funkys átirata. Nem véletlenül, hiszen az 1978-as sláger olyannyira közismert, hogy még napjainkban se múlhat esztrádműsor nélküle. De természetesen tengerentúli csemegékből is akad, a Proud Mary-től a Mustang Sally-ig.

altalt

A közérthetőség kedvéért archív filmhíradó-részletekkel bőven megtámogatott, blockbusternek szánt zenés film kordokumentumként is megállja a helyét, a nyugati nézőnek ezért lehet különösen érdekes. A helyieknek pedig egyértelműen azért, mert a nosztalgiára rájátszva a filmesek tényleg mindent beleadtak.
Vegytiszta '70-es életérzés az utolsó szálig korhű körítéssel, az akaratukon kívül a lázadás szimbólumává vált fiatalokkal.

Előzetes:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A Snake of June (Rokugatsu no hebi) (2002)

A Snake of June (Rokugatsu no hebi) (2002)

IMDbRinko Tatsumi (Asuka Kurosawa) egy telefonos lelkisegély központban dolgozik, más embereknek ad tanácsot, teszi helyre az életüket. Azonban míg másokon segít, saját magát és kiüresedett házasságát képtelen megmenteni.Egyik telefonos "páciense" (Shinya Tsukamoto) úgy dönt ráébreszti...

Yamato (Otokotachi no Yamato) (2005)

Yamato (Otokotachi no Yamato) (2005)

Kure-ben tett látogatásom során, egészen pontosan a város 2005-ben megnyitott Yamato múzeumában fogalmazódott meg bennem, hogy ideje lenne megnézni a közelmúlt egyik legtöbbet díjazott japán filmjét, a valaha épített legnagyobb (japán) hadihajó, a címbeli Yamato...

Zatoichi's Flashing Sword

Zatoichi's Flashing Sword

 A Zatoichi's Flashing Sword a hetedik Zatoichi film az isteni Katsu Shintaro főszereplésével. A történet kevés újdonságot hoz: ezúttal is rivális szamurájbandák és bajba jutott hölgyek közt vezet Zatoichi, a vak masszőr útja, aki sokáig...

Sunshine Cops (Yeung gwong ging chaat) (1999)

Sunshine Cops (Yeung gwong ging chaat) (1999)

Sunshine Cops (Yeung gwong ging chaat) (1999)iMDBA hongkongi rendőrség egy újfajta próbálkozással szeretné egyrészt javítani a presztízsét, másrészt fiatalokat toborozni tagjai közé. Ez a nagy ötlet pedig abból áll, a popsztárok menedzseléséhez hasonlóan befuttatnak a...