belépés∆

Strokes of Fire (Chihwaseon) (2002)


Strokes of Fire
XIX. század, Korea. Az ország kül- és belpolitikai helyzete meglehetősen viharos. Japán és Kína serege szinte felváltva masírozik az utcákon, miközben lázadások, polgárháborúk törnek ki a Choson dinasztia utolsó évtizedeiben. Ebben a zavaros időszakban élt Jang Seung-eop (1843 - 1897), vagy ismertebb nevén Owon, a festőművész. Árvaként vette őt magához egy arisztokrata család, ahol sikerült kibontakoztatnia rendkívüli tehetségét és a Choson korszak híres festője lett, a "Három Won" egyike.

Erről a valós személyről szól a Strokes of Fire című életrajzi ihletésű dráma, melyben Min-sik Choi (Oldboy, Failan, Crying Fist, Sympathy for Lady Vengeance) játsza az iszákos, makacs, mindennel és mindenkivel (legfőképpen önmagával) elégedetlen művészt, akinek fontosabb volt az, hogy meglepje, sokkolja csodálóit, mintsem megfeleljen elvárásaiknak.

Strokes of FireStrokes of Fire

Érdekes volt látni őt különböző hajviselettel és arcszőrzettel, de akárhogy is, számomra mindig hitelesnek tűnt az általa alakított karakter. Nincs gond a képi világgal se, szépen és korhű módon van megjelenítve az akkori alsó- közép- és felsőosztálybéli emberek élete, ráadásul gyakran láthatjuk hősünket a természet lágy ölén, "festői" helyeken a szó minden értelmében.

Strokes of FireStrokes of FireStrokes of Fire
A szereplők között találkozhatunk Ahn Sung-kee-vel (Musa, Arahan, Battle of Wits), aki Owon korai pártfogóját alakítja, valamit Kim Yeo-jin-t (Peppermint Candy, The Isle, Uninvited) érdemes még említeni, aki amolyan ágyas szerepében "tetszeleg"; Im Kwon-taek pedig ezzel a filmmel nyerte el a legjobb rendezőnek járó díjat a 2002-es Cannes-i Filmfesztiválon.
 
Összességében kellemes film, egyszer érdemes megnézni, főleg az ázsiai (festő)művészet iránt érdeklődőknek.
Kattints a nagyobb  mérethez!
(az igazi Owon munkája)

Hozzászólások   

#1 fea 2007-06-01 23:21
Tetszik a publikálás ideje :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tazza: The High Rollers (2006)

Tazza: The High Rollers (2006)

 iMDB A koreai filmipar gépezete változatlan sebességgel dübörög és futószalagon ontja magából az újabbnál újabb, nagy költségvetéssel készült munkákat. A filmek egyre másra döntögetik egymás nézettségi és bevételi rekordjait, sokak szerint az ázsiai országok...

Kiyoshi Kurosawa (interjú-részletek)

Kiyoshi Kurosawa (interjú-részletek)

Kiyoshi Kurosawa                                 (interjú-részletek)   "Nem hiszem, hogy a fröcskölő vér, vagy a sikoltozás valódi félelmet teremt. Sokkolóan hathatnak, de ez nem igazi, tiszta rémület. Akkor tartok egy horrorfilmet valóban hatásosnak, ha jóval...

A lamb in despair (1999)

A lamb in despair (1999)

A lamb in despair (1999)iMDBEgy fiatal kínai az Egyesült Államokban sorozatgyilkossá válik, azonban egyik bűntényt sem tudják rábizonyítani. Amikor hazatér Hongkongba, a rendőrség természetesen a nyomába ered, akárcsak egy újságíró, hogy figyeljék, folytatja-e áldásos tevékenységét...

The Happiness of the Katakuris (Katakuri-ke no kôfuku) (2001)

The Happiness of the Katakuris (Katakuri-ke no kôfuku) (2001)

  Besorolhatatlan stílusú vérdebil filmlegenda Takashi Miike-től. Van benne horror, dráma és komédia is (horrorparódia), és az egész meg van tűzdelve elborult musical-szerű dalbetétekkel.