belépés∆

The Detective (C+ jing taam) (2007)

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a dilemmámmal, mely a mai hongkongi film két fontos figurája, a Pang testvérpár kapcsán merült fel bennem. A kérdés egyszerű: most szeressük őket, vagy sem? Minden új filmjük egy-egy lehetőség, hogy feloldozást nyerjünk kételyek közt tipródásunk alól, úgyhogy vegyük szemügyre közelebbről az egyik tesó, Oxide új művét, a The Detective-t.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Menjünk lépésről lépésre, s kezdjük a címmel! Az angol fordítás bizony nem hagy sok teret a találgatásnak a film stílusát illetőleg. Rövid, frappáns, macsó. Az eredeti cím (C+ Private Detective) a rövidségen kívül magában hordozza angol társa pozitív attribútumait, tehát a film eddig plussz pontot érdemel a megnevezésre, ötletes, figyelemfelkeltő.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Következzenek a poszterek, melyek magukban hordozzák a Pang testvérek, főleg Oxide védjegyévé vált underground látványvilágot. Erőteljes, sötét színek, és kíváncsiságra okot adó beállítások. Mindenképp kiemelkedő, főleg a hongongi felhozatalt illetőleg – még egy plussz pont.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Jöhet a sztori. Krimiként nem sokat kell agyalnunk, hogy kitaláljuk a lényeget. Van egy nyomozó, van felderítésre váró gyilkosság, és nem árt, ha egy kicsit összerázzuk az egészet a végére. Ennek megfelelően Tam magándetektívet felbéreli egy igen züllött, s kétes egzisztenciájú figura, hogy az keressen meg egy fiatal, csinos hölgyet, aki meg akarja őt ölni. Elég roskatag história, de hősünk jobb híján nekilát a munkának, s nem kell sokat várnia, hogy kénytelen legyen komolyan venni az ügyet, Innentől kezdve néha az akciófilmek, néha a misztikum, néha pedig a horror eszközanyagával gazdagodva gördül előre a történet, hol jobban, hol kevésbé lekötve a néző figyelmét. Bár jó az alapanyag, sajnos nálam itt minuszt érdemel a film, mert nem tudott teljes egészében lekötni, s az időközben generálódó lyukakat is elég hirtelen összetákolt megoldással tette helyre a rendező. Maga a dramaturgia is szedett-vedett volt, hiszen a izgalmasabb részeket, néhány remek pillanatot és csúcspontokat össze-vissza durrogtatták el, valahogy nem volt az egész felépítve, kicsit hullámvasútban éreztem magam.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

És jöjjön a film legerősebb része, Aaron Kwok. Az öreg Áron színészi talentumát már nem egyszer megcsillantotta nekünk, de mindenképpen kiemelkedő volt legutóbbi alakítása, melyet a tavalyi After This Our Exile-ben nyújtott. Ott kellően magasra állította a lécet magának ahhoz, hogy egy ilyen, művészileg kevésbé nívós filmben is kénytelen legyen produkálni valamit. Nem lehetett könnyű dolga, hiszen karakterét a forgatókönyvíró korántsem dolgozta ki, minden mélység, ami felfedezhető benne az a színésznek köszönhető. Emellett az egész mozi gyakorlatilag körülötte forog, egyszemélyes parádét mutat be nekünk, a vásznat a film 90%-ában ő birtokolja.

The Detective (C+ jing taam) (2007)

Azt kell mondjam, hogy a The Detective egy jó film, de nem segít pontot tenni a kérdésre, amit a bevezetőben tettem fel. Nyilván a Pang testvérek neve segített leszerződtetni egy ilyen profi operatőrt, aki egyedivé és izgalmassá tudta tenni a látványt, illetve egy ilyen istenadta tehetséget és elhivatott színészt, mint Aaron Kwok. Minden, ami nem Oxide-on múlt, az jóra sikeredett, sajnos azonban a rendezés hagyott kívánnivalót maga után.

imdb

Hozzászólások   

#3 YEZy 2007-12-10 19:36
A rendezés valóban kicsit elnagyolt volt benne és pont emiatt nem durrantak a kulcsmomentumok akkorát, mint amit ki lehetett volna hozni belőle. Kicsit olyannak érzem, mint a Kidnap-et. Korrekt, jellegzetesen "Pang-es", de felejthető munka, hiányzik belőle az a plusz, ami igazán emlékezetessé tesz egy filmet. Aaron Kwok nagyot játszott benne, Shing Fui-On szintén (ő volt a nagydarab muki, kicsit megöregedett a Perfect Girls óta), az elején az a thai zene meg egészen szenzációs volt. :D A végjáték is jellegzetesen "Pang-es" és pont emiatt nem hozott igazán újat, bár kétségtelenül hatásos volt.
#2 kisho 2007-11-26 19:38
Szerintem jó film, a fickót is bírtam, de néha tényleg egy kicsit kaotikus volt az egész.
#1 YEZy 2007-11-26 19:30
Ezt a filmet még nem láttam, de Pang-ék megpróbálkozhat nának valami más műfajjal is a misztikus/horro r/thriller helyett. Hátha az új terepen kicsit feltöltődnének és utána, ha megint misztikusat gyártanak, már komolyabb eredmény sülne ki belőle. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Miriam Yeung Chin-Wah

Miriam Yeung Chin-Wah

Miriam Yeung Chin-Wah (杨千桦) Miriam Yeung 1974. február 3-án született Hongkongban. A Kowloon Holy Family Canossian College-ben tanult és eszébe sem jutott, hogy a szórakoztatóiparban próbáljon szerencsét. A hongkongi Princess Margaret kórházban dolgozott nővérként...

A Frozen Flower (Ssanghwajeom) (2008)

A Frozen Flower (Ssanghwajeom) (2008)

  Hamisítatlan királydráma, annak minden kellékével. Ami hiányzott a közelmúlt kosztümös koreai blockbustereiből, az mind megtalálható a tavaly december 30-án bemutatott A Frozen Flower című szuperprodukcióban. Sőt, még annál is több. A film ugyanis sokkolja a...

Sammi Cheng Sau-Man

Sammi Cheng Sau-Man

Sammi Cheng Sau-Man (鄭秀文) Sammi Cheng 1972. augusztus 19-én született Hongkongban, szülei eredetileg Twinnie Cheng-nek nevezték. A szórakoztatóiparba még diákként került bele, amikor is a TVB New Talent Singing Awards nevű énekversenyén vett részt,...

Incident at Blood Pass (Machibuse) (1970)

Incident at Blood Pass (Machibuse) (1970)

    iMDB   Rendező: Hiroshi Inagaki Főszereplők: Mifune Toshiro; Katsu Shintaro; Ishihara Yujiro; Nakamura Kinnosuke (1970, színes, 118 perc) Yojimbo egy olyan megbízatást vállal el, amelynek az elején azt sem tudja, hogy hová kell mennie és mi lesz a feladata! Egy...