belépés∆

Kim Ki-duk

Kim Ki-duk

 

1960. december 20-án született a dél-koreai Bonghwában. Nehéz gyermekkora volt, apja gyakran bántalmazta. 9 éves korában Szöulba költözött családjával. Korán abba kellett hagynia az iskolát. Alkalmi munkákat vállalt 17 éves korától, majd ötéves szolgálatot teljesített a haditengerészetnél 20 éves korától, ezután egy papi szemináriumban foglalkozott csökkentlátású emberekkel.

 

Ebben az időben kezdte újra kedvenc gyermekkori elfoglaltságát, a festészetet és hogy ebben a szakmában tudjon elhelyezkedni, 1990-től képzőművészetet tanult Párizsban. Miután 1992-ben visszatért Koreába, forgatókönyvíróként kezdte pályafutását. 1993-ban elnyerte a legjobb forgatókönyv díját a Forgatókönyvírói Oktató Intézettől az A Painter és A Criminal Condemned to Death című munkáival. Rendezőként az alacsony költségvetésű Crocodile című filmmel debütált 1996-ban. Mikor kiadásra került alkotása, a kritikusok valóságos dícshimnuszokat zengtek róla. A rákövetkező filmjei miatt viszont mind a nézők, mind a filmesztéták kígyót-békát kiabáltak rá a szavakba nehezen önthető karakterek, a megrázó képsorok és sajátos üzenetek okán. Kim Ki-duk műveinek szereplői a társadalom legalsó rétegeiből kerültek ki, kitaszított emberek. Ilyen szélsőséges körülmények között vitte vászonra a karakterek lelke mélyén rejtező ártatlanságot groteszk és bűnös vívódásaik által. Miután a rendező munkáit sorra jelölték külféle nemzetközi filmfesztiválok során, egyre ismertebb lett neve és a hétköznapi filmnézők elkezdtek érdeklődést mutatni iránta. A Bad Guy című filmjével 700 ezer mozilátogatót vonzott a helyi filmszínházakba, ami tovább növelte népszerűségét és egy lépéssel közelebb került a fősodratú filmvilághoz. A következő alkotásainak is kedvező volt a fogadtatása világszerte, mint például a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz, mely a koreai mozit képviselte az Oscar-díj Idegennyelvű kategóriában, vagy mondjuk a Samaria (Az irgalmas lány), mely az Ezüst medve díjat nyerte el az 54. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező úr persze azóta sem hagyott fel munkásságával, évente megörvendezteti az azóta jókorára duzzadt rajongótáborát egy-egy filmmel.

Idézetek Kim Ki-duktól:

{xtypo_quote}

  • Ha látok valamit, amit nem értek, készítek egy filmet róla, hogy megértsem.
  • Apám a Koreai-háború veteránja. Katonai felfogásban nevelt. A verés mindennapos dolog volt. Már nem érzem a fájdalmat.
  • Először megszállták Koreát a japánok. Aztán jött a Koreai-háború és az amerikai megszállás. Ezek után természetes, hogy maradnak hátra militarista hatások. De ezek elvontak maradnak, nem érzékeli az ember az elnyomást és a dühét önmaga ellen fordítja. Korea egy megtört nemzet.
  • A filmjeimben látható erőszakban nincs semmi provokatív. Részemről ez egyfajta mágia. Két ember viszonya egymáshoz, a szerelem, vagy a vonzódás mágiája, ami egyedül az erőszakban, mint kifejezőeszközben található meg.

{/xtypo_quote}

Források:

wikipedia.de
hancinema
imdb

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Arang (2006)

Arang (2006)

  iMDB Az Arang legendája egy archaikus népmese, a koreai folklór része. Legújabb misztikus horrorunk e történetet dolgozná fel, ám mai köntösbe bújtatva. Egy szép, fiatal és kedves lány szelleme múltbeli sérelmeiért akarván bosszút állni visszatér...

Samurai Resurrection (Makai tenshou) (2003)

Samurai Resurrection (Makai tenshou) (2003)

Samurai Resurrection (魔界転生) (2003)   iMDB  

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

A két tökkelütött utazó, Yaji és Kita ugyanúgy beletartoznak a japán népi hősök kalandjai közé, mint Zatoichi, vagy éppen Tora san történetei, Kyouto-ban még szobrot is állítottak az emlékükre. Hogy valóban léteztek-e, azt nem tudom,...

Shaolin templom (DVD, 2008)

Shaolin templom (DVD, 2008)

    EREDETI CÍM: Shao Lin si RENDEZŐ: Chang Cheh & Wu Ma FŐSZEREPLŐK: Fu Sheng, Chi Kuan-Chun, Ti Lung David Chiang stb. FORGALMAZÓ: Black Mirror KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 18+     Chang...