belépés∆

The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

 

The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

 

Kim Yu-Jin alkotása igazi kasszasiker volt Koreában. Három hétig vezette a box office listát, majdnem négy millióan látták és mintegy 20 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek. Egy tipikus blockbusterről van szó tehát, úgyhogy túl sok jóra nem érdemes számítani. A műfaját tekintve úgynevezett „fact-ion”-ről van szó, azaz egy valós tényeken alapuló történetet színeztek ki jócskán különféle romantikus elemekkel, hogy minél látványosabb legyen a produkció. Ezen a téren tulajdonképpen nincs is mit kifogásolni...

 

The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

Az időnként tényként, időnként mendemondaként számontartott dolgok egyike, hogy a puskaport eredetileg a Távol-Keleten találták fel többszáz évvel az európaiak előtt, csak a kínaiak nem lőttek vele, hanem tüzijátékokat pukkantgattak. A The Divine Weapon ezt az elméletet fejleszti tovább és azt mutatja be, hogy a címbeli Shingejeon fegyvert hogyan fejlesztették ki és állították a jó cél szolgálatába. A fegyver köré pedig egy igazi, sokat ígérő környezetet álmodtak meg, amiben már-már a wuxia hősök képességeivel vetekvő ügyességű kardforgatók, hódítgatni akaró császár, mókás mellékszereplők és természetesen a fegyvert kifejlesztésével megbízott karaktert egy nem akármilyen külsővel megáldott nő alakítja.
The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

A stáb mindent megtett azért, hogy egy látványos, szórakoztató kalandfilmmel rukkoljon elő, ami hellyel-közzel sikerült nekik ugyan, de jócskán vannak benne elemek, amik lerontják az összképet. A legfontosabb ezek közül a forgatókönyv bántó sablonossága. Nincsenek meglepetések, kínosan kiszámíthatóak előre a fordulatok és sok a túlságosan hosszúra nyújtott jelenet, amik alatt el-elkalandozott a figyelmem. Szintén csalódást okoztak a látványosnak szánt kardozós csatajelenetek, amiket sikerült alárendelni a forgatókönyvnek, így zseniális rendezői húzással szinte mindegyik éjszaka zajlik, így alig látni belőlük valamit. Tulajdonképpen a több mint 2 órás hosszból az utolsó mintegy fél óra sikerült csak olyanra, hogy a néző végül nem (annyira) keserű szájízzel hagyja ott a produkciót.
The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

Hiába ugyanis a hosszas felkészülés a zárójelenetre, a sok mellékes dolog bemutatása miatt magára a fegyverfejlesztésre alig tér ki a történet. A tervek már megvannak, tehát csak a kivitelezés hárul a csapatra, látványos kísérletre viszont talán ha kettőre kerül csak sor. A tapasztalt hibák javítgatása is elnagyolva kerül bemutatásra, nem igazán nevezném hihetőnek. Igaz, eleve a tervek megléte kétkedésre adhat okot, hiszen a korabeli mérnökök vajon hogyan tudtak ilyesmit létrehozni gyakorlatilag a semmiből? Persze egy ilyen félig-meddig fikción alapuló történetbe mindez belefér, de némileg több magyarázat talán nem ártott volna.
The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

A zárójelenet azonban szinte mindenért kárpótol. Egyrészt a harci taktikák látványos alkalmazása önmagában figyelemre méltó (és végre nem éjszaka zajlik a csata!), másrészt a nem is rossz grafikával összehozott legyőzhetetlen fegyver pusztításának bemutatása igencsak érzékletesre sikerült. Ugyan a napot eltakaró nyílzápor effektje kissé sablonosnak számít már, de maga a pusztítás abban a korban valami olyan döbbenetes élményt nyújthatott, mint a 20. században az atombomba. Egy fegyver, ami ellen nincs védelem. Melyik hódító ne vágyna ilyenre?
The Divine Weapon (Shin ge jeon) (2008)

A Cinema Service, ami 2003-ban a Silmido-val elkezdte ezt a „fact-ion” trendet, üzleti szempontból jól járt a legújabb alkotásukkal, azonban a minőségét tekintve ez sem több a sokat ígérő, ám végül csalódást hozó nagyköltségvetésű koreai daraboknál. Kár érte, de azért az utolsó fél óra miatt talán megéri végigülni az egészet.

iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#3 somesz 2010-08-14 17:17
Nem értem mi a baj ezzel a filmmel? Egy laza kalandfilm, amolyan Indiana Jones és hasonló kikapcsoló móka. Van benne minden.
#2 Z 2009-04-05 11:06
Komoly hangvételű film. Többnyire mindvégig próbál a realitás talaján maradni. A karakterek nem rendelkeznek szuper erővel,nem tudnak repkedni,esendő k,sebezhetőek–é s ez ebben a történetben jó. Szerencsére hiányoznak belőle a szokásos blőd poénok is. Engem jobban emlékeztetett egy Hollywood-i történelmi eposzra-, mint pl.:a Gladiátorra vagy a Trójára,ha azokhoz nem is tud felnőni-, mint a hasonló Ázsiai produkciókhoz. És végre egyszer –vigyázat spoiler!!! –nem hal meg a film végén a főhősnő.
Nekem nagyon tetszett,még ha kategóriájában nem is a legjobb alkotás,de szerintem kihagyhatatlan darab.
#1 Gianni 2009-03-17 13:37
A szerkezet lenyűgöző, létezett, ráadásul működött is (lásd a wikipedia "Singijeon" szócikkét, és a fegyverből néhány darab a mai napig látható a koreai múzeumokban), bevetették északról betörő barbárok és a japán kalózok ellen is. Félelmetes belegondolni, hogy ma valószínűleg nem ülnénk itt, ha ez már a maga korában széles körben elterjed...
Az alapsztori és a történelmi háttér tehát bámulatos és tiszteletet parancsol, de hogy ebből megint egy vérszegény blockbustert hoztak ki, az már dühítő. Amikor elkezdtek drámázni, már kapartam magam - természetesen a színészi játék néhol jócskán alacsony színvonala miatt.
Hogy ezek bármit el tudnak szúrni, döbbenetes. Összességében nézhető, de tényleg sokat ígér, aztán csalódást okoz. Kár érte.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Playboy Cops (Fa fa ying king) (2008)

Playboy Cops (Fa fa ying king) (2008)

Jingle Ma új filmje az idei első zsarus akció, ami ismételten megpróbál valami új ötlet bemutatásával kitűnni a hongkongi stúdiókból tonnaszámra kikerülő hasonló alkotások tengeréből. A végeredmény egy érdekes mixtúra, amiben jó érzékkel vegyítették az...

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

IMDb Rendezte: Sogo IshiiHelyzetkép egy káoszba fulladt jövőbeli városról, melyben az utcán koncertet hallgató, őrjöngő anarchista punk bandák állandó harcot folytatnak a militaristákkal, az öltönyben feszítő yakuzákkal, és természetesen az államhatalmi szervekkel.

The Lowly Ronin - The Spray of Blood (Suronin makari toru - Chike…

The Lowly Ronin - The Spray of Blood (Suronin makari toru - Chikemuri no Yado) (1982)

  iMDB   Alcím: The Spray of Blood Főszereplők: MIFUNE Toshiro; TAKAHASHI Choei; SANO Atsuko Rendezte: YOSHIKAWA Kazuyoshi (1982; Fuji TV; színes; 91 perc) Az öreg, magányosan vándorló ronin többször is összefut egy fiatal asszonnyal, aki minden alkalommal kétségbeesetten menekül valakik elől...

13 Beloved (13 game sayawng) (2006)

13 Beloved (13 game sayawng) (2006)

Főként a japán filmekre jellemző, hogy a készítők egy átlagpolgárt, az "ordinary salesman"-nek is nevezett karaktert teszik főszereplőnek. Ez a fickó egy teljesen hétköznapi figura, becsülettel dolgozik, fizeti az adót, autója és esetleg családja is...